Menü
Haberler
TÜRKİYE
BSL
Puan durumu
TBL
Puan durumu
TB2L
Puan durumu
EBBL
Puan durumu
BGL
Puan durumu
KBL
Puan durumu
TKBL
Puan durumu
KBBL
Puan durumu
BSL
● Basketbol Süper Ligi
TBL
● Türkiye Basketbol Ligi
TB2L
● Türkiye Basketbol İkinci Ligi
EBBL
● Erkekler Bölgesel Basketbol Ligi
BGL
● Basketbol Gençler Ligi
KBL
● Kadınlar Basketbol Ligi
TKBL
● Türkiye Kadınlar Basketbol Ligi
KBBL
● Kadınlar Bölgesel Basketbol Ligi
Erkekler Milli Takımları
Kadınlar Milli Takımları
Diğer
AVRUPA
EUROLEAGUE
Puan durumu
EUROCUP
Puan durumu
CHAMPIONS LEAGUE
Puan durumu
Euroleague
● Avrupa Ligi
Eurocup
● Avrupa Kupası
Champions League
● FİBA Şampiyonlar Ligi
FIBA Europe Cup
● FIBA Avrupa Kupası
Euroleague Women
● Kadınlar Avrupa Ligi
Eurocup Women
● Kadınlar Avrupa Kupası
Ülke Ligleri
Diğer
AMERİKA
NBA
● National Basketball Association
WNBA
● Women's National Basketball Association
NCAA
● National Collegiate Athlethics Association
Diğer
DÜNYA
Erkekler
Kadınlar
Diğer
ALTYAPI
Şampiyonalar / Ligler
Milli Takımlar
Diğer
DİĞER
Antrenör / Hakem
Tarihçe
×
Sinan Güler: 3x3 kendi içinde profesyonelleşmeli
Bosna Hersek krizi aştı
Gelişim BGL'de koç Efe Can Önal
Efes sezonu 4 oyuncuyla açtı
3x3'te Kadın Milliler çeyrek final için sahada
Eski Galatasaraylı, Fildişi Sahilleri Milli Takımında
Micov: Ataman antrenmanları asistanlarına yaptırırdı
Makedonya'yı yenersek Litvanya ile eşleşeceğiz (U16)
3x3'te Mali'ye yenildik, Fas'ı yendik
Pesic: Bjelica nasıl sakatlandığını bilmiyor
Pesic: Teodosic'i takımdan çıkardım çünkü...
Sarıca: Bütçemiz 43 milyon TL
Fenerbahçe staffında 4 Yunan
Peristeri'den Merkezefendi'ye
Milli Takım'dan ilk izlenimler (Necip Kapanlı)
NBA'in açılış gününde Curry ile LeBron karşı karşıya gelecek
U18 Kızlar'da Litvanya Şampiyon
3x3'te Mali ve Fas'la oynuyoruz
Dağder Dağlı hakemliği bıraktı
U18 Kızlar Avrupa Şampiyonası
3x3 Kadın Milliler grup ikincisi
Çekya Hırvatistan'a galip
Ataman: Türk medyası bu takımın farkına varmalı
Millilerden farklı galibiyet
Avrupa A Klasmanı önemli (Hayri Pekergin)
Genç Kızlar Avrupa onuncusu
Yıldızlarımız grup ikincisi oldu
Reha Öz 22 yıl sonra Fenerbahçe'de
Genç Efesli Gemlik'te
Nemanja Bjelica sakatlandı
A Milliler Polonya ile oynuyor
Mersin Topuk Yaylası'nda hazırlanıyor
U18 Kızlar Avrupa Şampiyonası'nda son gün
Sırbistan, Karadağ'ı yendi
Genç Kızlar dokuzunculuk maçı oynayacak
Bosna, Nurkic ve Musa'yla galip
Manisa, İstanbul'daki Polonyalı'yı aldı
3x3 Erkeklerde yenilgiyle başladık
Koç Uğur Özdemir, Azerbaycan Ligi'nde
Yıldızlar Letonya'ya takılmadı
Partizan'da kombine fiyatları belirlendi
Ataman: Galatasaray'a koç olarak dönmem zor
Mamak'ın Ankaragücü'ne devir işlemi ilerliyor
3x3 Milliler sahada
Warriors-Wizards sezon öncesinde Japonya'da karşılaşacak
Yıldızlar'ın rakibi Letonya
Fransa İtalya'yı uzatmada yendi
Furkan Korkmaz: Son pozisyonda faul düdüğü bekledim
Erken Uyarı: Oyun Kurucumuz Yok-2 (İlker Yıldız)
Çekya galip (Vesely 7 sayı)
G-League'nin sayı lideri Fenerbahçe ile imzalıyor
Eski Banvitli Beşiktaş'ta
U18 Milliler'in maçları TRT Yıldız'da
Marreon Jackson Fenerbahçe Safiport'ta
Daçka, Hakan Sayılı'yı açıkladı
Kilo alırsa maaşı düşecek
Milano'ya EL şampiyonluğu kazandıran koç yaşamını yitirdi
Beykent yarı finalde
Beşiktaş Usher'i açıkladı
Yücel: Arkamızda dağ gibi duran Uludağ İçecek, gecesini gündüzüne katan yönetimimiz...
Murat Bilge Prishtina'da
Lorenzo Brown İspanya Milli Takımı'nda
Gaziantep Basketbol'un hazırlık programı
Frutti Extra Cup'ta program belli oldu
Karadağ kadrosunda Vucevic yok
Ersan Avrupa'ya döner mi?
Göl Kupası programı
U16 Kızlar Sırbistan'a yenildi
U18 Avrupa Şampiyonası'na giriş bedava
Afyon'dan Alman Ligi'ne
Baynes basketbola döndü (Soyunma odasında düşüp sakatlanmıştı)
Kevin Pangos Milano'da
Yıldız Milliler iyi başladı, kötü bitirdi
TOFAŞ'ın 4 numarası Dinamo Bükreş'ten
Hırvatistan aday kadrosu açıklandı
Yıkın Efendiler (Erman Kunter)
David McCormack, Beşiktaş'ta
Doğuş Balbay'ın Spurs günleri...
Indiana'nın genç yıldızı Dominik Milli Takımı'nda
NCAA takımları eski NBA yıldızının oğlunun peşinde
Beykent yenilgisiz grup birincisi
Beşiktaş'tan Salim Baki'ye yanıt
Büyükçekmece'nin hazırlık maç programı
Mavili Büyükçekmece'de asistan koç
Antetokounmpo Yunanistan Milli Takımı'nda
Doruk Dora: Darüşşafaka benim evim
Yıldız Milliler'den 6 asist, 30 top kaybı
Bahçeşehir Koleji'nin hazırlık programı
Beşiktaş Efe Tahmaz'ı duyurdu
Mansur Yavaş ve EGO Spor
Shaquille O’Neal’ın oğlu G League'de
Beykent'ten fark (Emre Tanışan 23 sayı)
Galatasaray'ın altıncı yabancısı
Yıldız Milliler Almanya'ya yenildi (Yağız Aksu 22 sayı)
Milli Takım 19 kişiye indirildi
Beşiktaş Bryce Brown'ı açıkladı
TB2L'ye katılım için ek süre
Şut Kliniği, Analiz ve Edit Çalıştay'ı sona erdi
Mahmutoğlu: Fenerbahçe'de 10. yılım... Çok gururluyum...
IAG Akran Gemlik ile devam
BasketFaul.com
2027-03-22 22:28
Birine Kupa Diğerine Küpe (Hayri Pekergin)
BasketFaul
•
27-03-22 22:28
2022 Bitci Kadınlar Türkiye Kupasında şampiyon Çukurova Basket (ÇBK) Yenişehir Belediye Spor.
Final maçında Fenerbahçe Safiport’u baştan sona üstün bir oyunla 71-58 mağlup eden turuncu lacivertliler tarihinin en büyük başarısına imza attı.
Hikayesi iki takımın son kırk dakika için parkeye çıkmasından yıllar önce başlayan, çok uzun süre konuşulacak, konuşulması da gereken tarihi bir finaldi.
EuroCup Women ve Herbalife Nutrition KBSL’de bundan sonraki hedeflerine, kazandığı KUPA, çok büyük moral ve yükselen sinerji ile devam eden ÇBK Yenişehir Belediye oldu.
Finale kadar ortaya çıkan, defalarca bu köşeden somut örneklerle dile getirilen pek çok hatadan gereken dersleri almayan Fenerbahçe Kadın Basketbolu ve Coach Lapena’nın, sarı lacivertli camia adına “istırap verici” olan bu sonuçtan kulağına KÜPE olacak çıkarımlar ile ayrılıp ayrılmadığı ise bundan sonraki sınav olan Euroleague Women Final Four’da belli olacak.
Türkiye Kupası Finalini ilginç kılan gelişmelerden biri, finalden önce Fenerbahçe ve Çukurova Basket kulüp yönetimlerinin birbirini takip eden açıklamalarla karşı karşıya gelmesiydi.
Oysa Fenerbahçe yönetimi bundan yaklaşık üç yıl önce Lapena dönemi yeni başlarken, o dönem menajerlik faaliyetinin resmi olarak başında olan bugünkü ÇBK Yenişehir Belediye Spor Başkanına takımının transfer yapılanması ve bu işe ayrılan bütçenin olumlu şekilde kullanılması konusundaki desteği için “ismen” teşekkür ediyor, bundan sonra “iki taraf” arasındaki işbirliğinin artarak süreceğini bildiriyordu.
Gerçekten de arada geçen zamanda başta Alina Iagupova olmak üzere iki kulüp ve ilgili menajerlik şirketi arasında pek çok oyuncu alışverişi ya da geçişi yaşandı.
Bu trafiğin en son örneği Fenerbahçe Safiport kadrosunda yer bulamayan Jazmine Thomas’ın sezon ortasında ÇBK Yenişehir Belediye takımına transferiydi.
Bu oyuncunun ÇBK Yenişehir Belediye tarafından Türkiye Kupası Finalinde Fenerbahçe Safiport karşısında oynatılmasının sarı lacivertliler tarafından tepki ile karşılandığı maç önü yayınında televizyonda maçı anlatan spiker tarafından dile getirildi.
Benim bu konuda ulaştığım bilgi, iki kulüp arasında yapılan “sözleşme” uyarınca Jazmine Thomas’ın Fenerbahçe Safiport karşısında oynaması halinde belirli bir tutarın Fenerbahçe Kulübüne ödeneceği yönünde.
Anladığım kadar bu tutar öyle caydırıcı hatta düşündürücü bile değil. Altı üstü yüksek donanımlı bir yol bisikleti parası kadar bir paradan söz ediyoruz.
Fenerbahçe’li yöneticilerin bu final kapsamında yaşananlar ardından, menajer şirketlerle gelecekteki ticari ilişki ve kapsamlı işbirliklerinde daha verimli ve gerçekçi etki analizleri yaparak, olası her “çıkar çatışması” (conflict of interest) noktasını belirleyeceği ve bunları daha doğru yönetme gayreti içinde olması gerektiği anlaşılıyor.
Maçın saha içindeki hikayesine geldiğimizde öncelikle ÇBK Yenişehir Belediye takımını ve deneyimli coachları Aziz Akkaya’yı kutlayarak başlamak gerekiyor.
Bu şampiyonluk aynı zamanda Aziz Akkaya’nın “bir kez daha” küllerinden doğduğuna, deneyimi ile idaresi zor bir ekibi “başarı odaklı bir takım” haline getirdiğini, Hayes gibi “saf skorer” bir oyuncuyu gerektiğinde enerjisini savunmada feda eden bir takım oyuncusuna dönüştürdüğünü gösteriyor.
Deneyimli teknik adam doğru anda gelen molaları ile Fenerbahçe Safiport’un momentum kazandığı nadir zaman dilimlerini en az hasarla geçiştirmeyi başardı.
Turuncu lacivertliler maç boyu devamlılık sağladıkları savunma odaklanması, hücumda Fenerbahçe Safiport’un savunmadaki her kırılganlığını terzi işi inceliğinde hazırlanmış spacing ve zamanlama ile skora dönüştürme becerisi ile rakibini adeta yanına yaklaştırmadan kazanarak şampiyon oldu.
Şurası iyi bilinsin;
Bu yazı bir “ÇBK Yenişehir Belediye Spor Fenerbahçe Safiport’un hataları ile kazandı” yazısı değil.
Elbette Lapena’nın bugüne kadar burada sıkça dile getirilip eleştirilen majör strateji yanlışları, Williams’a sezon başından bu yana “bionic-women” muamelesi yapmış olması turuncu lacivertlilerin işini kolaylaştırdı.
Diğer tarafta Çukurova Basket Yenişehir Belediye rakibini değişmeli m/m savunmasını o kadar iyi çalışmış, kendi hücum dizilişini rakibin kırılganlıklarını maksimize edecek şekilde ayarlamıştı ki Asena Yalçın ve Jasmine Thomas hücumda ritim bulsa farkın 30 sayıya yaklaşması söz konusu olacaktı.
Ülkemizde savunması ile bilinen bir oyuncu olmayan Tiffany Hayes’in McBride karşısındaki savunma çabası, Asena Yalçın’ın Olcay Çakır Turgut’un savunmasından etkilenmeden hücumda 9 asistle pas trafiğinin sorunsuz işlemesine katkısı sonuçta etkili faktörlerdi.
Sinem Ataş aldığı ribauntlar ve kritik sayılarıyla maçın kaderinin belirlendiği ilk 25 dakikanın önemli figürlerinden biriydi. Esra Ural Topuz da aldığı kısa süreyi vermli değerlendirip tolünün gereğini yapan bir diğer oyuncu oldu.
Finalin ÇBK Yenişehir Belediye adına iki skor lideri olan Fagbenle ve Boner kendileri için dizayn edilmiş hücum düzeninde “çalışılmış” pozisyonlar geldiğini gördükçe daha büyük bir özgüven ile top kullandı. Finalde bu iki oyuncunun toplam katkısı 46 sayıydı.
Fagbenle’nin pota altı savunmasını dirençli tutan mücadelesi ise hücum başarısının yanında ayrıca bir övgü konusu olmalı.
Fenerbahçe Safiport açısından çeyrek finalde Galatasaray önünde ancak Plum ve Krajisnik yorulduktan sonra sağlanan az farklı üstünlük özellikle savunma tarafında bazı şeylerin tam yolunda olmadığının ilk işaretlerini vermişti. 74-68 kazanılan bu maçta sarı lacivertli cephede fark yaratan toplam 35 sayı üreten yerli rotasyon olmuştu.
Sarı lacivertlilerin yarı finaldeki rakibi Nesibe Aydın önünde Lapena tarafından artık “rasyonaliteye meydan okuma” seviyesinde bir inatla kısa forvet oynatılan ama bu pozisyon için gereken oyuncu eksiltme, pull up ve kimya üretme kriterlerinde teknik altyapısı büyük ölçüde bulunmayan Satou Sabally’nin dış oyuncu savunmasındaki “etkisizliği” alarm verici nitelikteydi.
Öyle ki Williams’ın kenarda olduğu bölümde bir Nesibe Aydın hücumunda Sabally savunduğu Meltem Yıldızhan ile 3 sayı çizgisinde “dururken” Coates üstün fiziği ile boyalı alanda Tuğçe Canıtez’i eziyordu.
Hartley’in savunmada hemen her pozisyonda yaptığı hatalar, Manolya Kurtulmuş’un ritimsizliği ile giderek dar bir rotasyona sıkıştığını anlayan Lapena’nın maç sonunda oyuncu değiştirme konusunda “masa” ile yaşanan anlaşmazlık sırasında kendi bench’ine salonda yankılanacak şekilde bağırması, bu olumsuzluklar karşısında yaşadığı stresin anlık dışa vurumu olarak görülmeli.
Kesiciliği ve yer tutma becerisi ile Fenerbahçe Safiport savunmasının kilit ismi olan Elizabeth Williams’ın geri koşmakta yaşadığı zorluklar, bu nedenle Coates’ın bulduğu transition sayıları sarı lacivertliler açısından geliyorum diyen kötü sonucun habercisi konumundaydı.
Final maçı Boner- Iagupova, Hayes- McBride,, Asena Yalçın – Olcay Çakır Turgut, Fagbenle – Williams ve Sinem Ataş – Tuğçe Canıtez eşleşmeleri ile başladı.
Fenerbahçe Safiport, rakibin Fagbenle üzerinden oynadığı ilk iki ikili oyunda pozisyon hatası yapınca ÇBK Yenişehir Belediye zorlanmadan skor üretti.
İlk 10 dakikada Fagbenle 10 sayıya ulaşmıştı. F.Bahçe Iagupova’nın bireysel başarısı ile sayı bulurken Hayes’in McBride üzerindeki savunması etkiliydi.
Oyuna giren Sabally’nin üst üste kullandığı 3 sayılık atışlar girmeyince ÇBK Yenişehir Belediye hücumda ritim kaybeden Fenerbahçe Safiport önünde ilk çeyreği 23-16 önde bitirdi.
İkinci çeyrekte Sinem Ataş’ın potaya başarılı topla atağı Fenerbahçe Safiport savunmasını bütün sezon sırtında yaşıyan Williams’ın sezon sonunda beş günde oynanan 3. maçta artık bu toparlayıcılığı yapamadığının işaretiydi.
ÇBK Yenişehir Belediye savunması Fenerbahçe Safiport’a seri buldurmayacak şekilde topun karşısında kalmayı başarınca fark 10 sayının üzerine çıktı. Hayes’in potaya atakları, Boner’ın Iagupova ardından kendisini savunma görevi üstlenen Sabally önündeki rahatlığı ile Mersin ekibi önde kalmayı sürdürdü.
İkinci çeyreğin sonlarında Fenerbahçe Safiport cephesinde “stratejik derinlik” Elizabeth Williams’ın Esra Ural Topuz, Sabally’nin Fanbengle üzerinden yüzü potaya dönük bire bir zorlamasına kadar düşmüş durumdaydı.
Bu çeyrek Fenerbahçe Safiport yalnız 11 sayı üretebilirken İlk yarı 41-37 Mersin takımı lehine kapandı.
İkinci yarının ilk hücumunda Boner’ın Sabally üzerinden bulduğu 3 sayılık isabet daha iki dakika geçmeden gelen Lapena molası, Fenerbahçe Safiport adına ikinci yarıda işlerin değişmeyeceğinin acı bir habercisi gibiydi.
Çukurova Basket geride kalan sürede kontrolü elinde tutarak şampiyonluğunu ilan etti.
Bu şampiyonluk ÇBK Yenişehir Belediye için yaklaşan EuroCup Women Final Four öncesi şüphesiz büyük bir kaldıraç olacak.
Yaklaşık bir ay önce Dünya Kupası elemeleri için verilen ara sonrasında çok belirgin bir iniş dönemine başlayan Fenerbahçe Safiport için ise yaklaşan Euroleague Women Final Four öncesinde bir an önce fiziksel ve mental olarak toparlanmak gerekiyor.
twitter: @hayripekergin
Paylaş
Yorumlar
Okunma: 5404
Rumuz
Yorum
Güvenlik Kodu
Gönder
Sinan Güler: 3x3 kendi içinde profesyonelleşmeli
16-08-22 12:14
Bosna Hersek krizi aştı
16-08-22 10:39
Gelişim BGL'de koç Efe Can Önal
16-08-22 09:17
Efes sezonu 4 oyuncuyla açtı
16-08-22 06:58
3x3'te Kadın Milliler çeyrek final için sahada
16-08-22 06:50
Eski Galatasaraylı, Fildişi Sahilleri Milli Takımında
16-08-22 06:44
Micov: Ataman antrenmanları asistanlarına yaptırırdı
16-08-22 06:31
Makedonya'yı yenersek Litvanya ile eşleşeceğiz (U16)
16-08-22 02:28
3x3'te Mali'ye yenildik, Fas'ı yendik
15-08-22 19:52