Federasyon Kupası (Hayri Pekergin) - BasketFaul.com

Federasyon Kupası (Hayri Pekergin)

19-09-22 21:26

Kadın basketbolunun iki numaralı ligi TKBL Federasyon Kupası Turnuvası 13-19 Eylül tarihleri arasında oynandı. 

 
16 Takımın katılımı ile organize edilen “Kupa” mücadelesinde şampiyon final maçında Elazığ İl Özel İdare’yi 54-51 mağlup eden Tarsus Belediyesi oldu. 
 
Turnuvayı teknik açıdan değerlendirmeden önce organizasyon ile ilgili birkaç  konuya dikkat çekmekte yarar var. 
 
Öncelikle TBF’nin Bu tür turnuvaları Anadolu şehirlerine verirken kadın basketbolunun büyümesi, o ildeki potansiyeli ateşlemesi gibi hedefler de güdüyor olması gerekiyor. 
 
Bunun için Eskişehir’in dış çeperi üzerinde, toplu taşıma olanaklarının kısıtlı olduğu, seyircilere yönelik en temel ihtiyaç olan yiyecek içecek donanımlarına sahip olmayan Eskişehir Teknik Üniversitesi Salonu yerine basketbola gönül vermiş öğrencilerin, Eskişehir’de hatta yakın yerleşim birimlerindeki yerel liglerde yer alan kadın basketbolcuların kolaylıkla ulaşabildiği merkeze daha yakın bir salon seçilebilirdi. 
 
Maçları yerinde izlediğim cumartesi günü oynanan çeyrek final maçlarında salonda güvenlik güçleri, TBF personeli, kulüp ve diğer TKBL ilgilileri dışında maç seyretmeye gelmiş seyirci sayısı bir elin parmaklarını geçmiyordu. 
 
Oysa turnuva öncesinde TBF İl temsilciliği ve Milli Eğitim İl Müdürlüğü koordinasyonu ile kadın basketbolunda faaliyet gösteren kulüpler ve okulların belirli gün ve saatlerde maçlara gelmesini sağlayacak düzenlemeler yapılabilir, yerel ölçekte kadın basketbolunu büyütecek planlamalar yapılabilirdi. 
 
Sözün özü TBF’nin bu tür organizasyonlara hazırlanırken hakem, gözlemci, yayın ekibi ve diğer yetkililerden oluşan kendi delegasyonunun en ucuz şekilde nasıl konaklayacağı kadar basketbolun büyümesine nasıl katkı yapılacağını da düşünmesi ve bu yönde de çalışmaya başlaması gerekiyor. 


Turnuvada yarı final başarısı gösteren takımlar, TBF’nin “il değiştiren kulüplere sıcak bakmıyoruz” açıklamalarına rağmen Çeşme’den Kırklareli’ne nakil gerçekleştirmeyi bir şekilde başaran Kırklareli Basketbol ve deneyimli oyuncuların oluşturduğu bir çatıya sahip Tourism X Boğaziçi Basketbol oldu. 
 
Gruplarında ilk ikiye girip çeyrek finale yükselerek Kupa’ya o aşamada veda eden takımlar ise Tourism X Boğaziçi Basketbol’a 52-50 kaybeden Ferhatoğlu Edremit Belediye Güre Spor, Kırklareli Basketbol önünde 54-48 skorla sahadan yenik ayrılan BOTAŞ Gelişim, çeyrek finalde Tarsus Belediyesi önünde 84-68 skorla kaybeden Lig’in yeni ekibi Elazığ Basketbol ve Elazığ İl Özel İdare önünde 73-59 skorla yenilerek turnuvayı noktalayan İzmit Belediye Spor oldu. 
 
TKBL Federasyon Kupası’na eleme grubu aşamasında veda eden takımlardan Turgutlu Belediyesi, Urla Belediye Spor ve HDI Sigorta Yalova VIP Eskişehir’de oynanan maçlarda geçen seneki ritimlerinde gözükmese de zaman zaman sezon içinde işleri toparlayabileceklerine dair sinyaller verdi. 
 
Eleme turunda Kupa’ya veda eden takımlardan DİBA ve Elazığ Basketbol oyunun her iki yönünde daha fazla süreklilik sağlamaları, Alanya Belediyesi Antalya Güneşi ise rotasyon içinde rollerin daha net belirginleşmesi ile şu anki performanslarına göre 1-2 kademe daha iyi basketbol sergileyebilecek durumdaydı. 
 
Bu sezon TKBL’de tam üç gelişim takımı var. 
 
Bu ekiplerden sonuç olarak en başarılısı çeyrek finale yükselen BOTAŞ Gelişim olurken kırmızı beyazlılar çeyrek finalde dar rotasyona rağmen çekirdek kadrosu çok deneyimli isimlerden oluşan Kırklareli Basketbol önünde maçı kazanacak enerji seviyesine ulaşamadı.  
 
Turnuvaya yabancı oyuncu ve Selin Rachel Gül’ün yer almadığı bir kadro ile katılan Fenerbahçe Gelişimin top paylaşım kalitesi ve savunma direnci açısından zamana ihtiyacı olduğu görülüyor. Sarı lacivertlilerde yazın dizinden geçirdiği operasyon sonrası yavaş yavaş ritim bulan Ayşe Yılmaz’ın artacak etkisi her iki parametre açısından da önem taşıyor.  
 
KBBL Şampiyonu olarak TKBL’ye gelen Emlak Konut Gelişim turnuvanın en genç kadrosu olarak henüz bu ligin sertliğine hazır bir görüntü vermedi. 
 
Emlak Konut açısından en üzücü olan geçen sezonun ortalarından bu yana dizindeki ağrılardan etkilendiği açıkça görülen, yazın milli takımlardaki mesaisi nedeni ile fiziksel yıpranmasının devam ettiği  oyun kurucu Berfin Sertoğlu’nun maçı yarım bırakmasına yol açan şekilde yaşadığı darbeye bağlı olmayan sakatlık oldu.
 
Süreklilik arz eden ağrıların yalnız basketbolda değil bütün sporlarda bir yangın alarmı olduğunun iyi anlaşılması, bu alarma neden olan faktörlerin doğru teşhis ve tam tedavi edilmedikçe yangının sinsice giderek etkisini arttıracağı ve sporcuya çok daha fazla zarar verecek bir konuma ulaşacağının “tüm takımlar” tarafından iyi anlaşılması gerekiyor. 
 
Bu sezon U18 Milli Takımına 3 forvet veren Emlak Konut Gelişimin yabancı oyuncu tercihini bu pozisyonda kullanmak yerine pota altında daha fazla etki yaratabilecek, dışarıya pas çıkarabilecek bir pivota yönlenmesi bu turnuvada oynanan maçlar ışığında daha makul bir tercih olabilir görünüyor.  
 
Böylelikle geçen sezon yaşadığı fiziksel yıpranma ve sakatlık riski nedeni ile U18 Milli takımında yer alamayan Zeynep Çelik üzerinde yıpranma riskleri azaltılmış olabilir.  
 
Eskişehir’de izlediğimiz takımlar arasında kadro yapısı ve ritim anlamında ligin standartlarının çok uzağında kalan takım Karşıyaka Çarşı Koleji oldu. İzmir Ekibinin bu kadro yapısı ve rotasyon derinliği ile ortalama seviyeyi yakalayacak şekilde toparlanması ise çok olası görünmüyor.  


Yarı final maçlarının ilki Elazığ İl Özel İdare ve Tourism X Boğaziçi Basketbol arasında oynandı. 
Elazığ İl Özel idare ribaunt ve boyalı alan savunmasındaki katkısına dış şutlar ve temas sayılarını ekleyen Fluker’ın başarısı kadar kariyerinin en odaklı ve etkili başlangıçlarından birini ortaya koyan power forvet İlknur Yıldızhan Çetin’in çok yönlü performansı ve arkadaşları üzerindeki toparlayıcı etkisi ile 69-59 kazanarak finale yükselen taraf oldu. 
 
Elazığ ekibinde oyun kurucu Yaren Gündüz odaklı oynadığında, görülmesi en zor pasları adrese ulaştıran, oyunun gereği konumundaki takım arkadaşını topla buluşturan ve ceza atışlarını isabet dönüştüren bir yapıda. Bununla birlikte geçen sezonun son bölümünde gördüğümüz gibi 25 yaşındaki oyuncu zaman zaman sağnak şeklinde hatalarla takımının ani ivme kayıplarına da yol açabiliyor. 
 
Bu anlamda Yaren Gündüz’ün verimindeki devamlılık kadar aynı pozisyonu paylaşan deneyimli Şenay Sarısoy ve Hilal Bayraktar’ın katkısı Elazığ ekibi adına önem taşıyacak. 
 
Elazığ ekibinde yarı finalde kısa forvet pozisyonunu paylaşan Fatma Ata ve Ecem Kazar’dan oldukça iyi verim aldığını söylemek mümkün.
 
Sezon boyunca da bu iki ismin katkısı Elazığ ekibi adına önemli faktörlerden biri olmaya devam edecek.
 
Bordo beyazlılarda final serisinin ilk yarısında etkili olan Sena Aral, mücadeleci yapısı ve deneyimi ile Sevda Esenlar Tunçluer pota altını güçlendiren isimler olurken Hilal Ertaş ilk kez yer aldığı bu seviyede sahip olduğu üç sayı silahını etkili kullanmayı hedefleyecek 
 
Yeni oluşmuş bir kadro ve kimya olarak Elazığ İl Özel İdare’nin final başarısını önemsemek gerekiyor.  
 
Tourism X Boğaziçi Basketbol çekirdek rotasyon olarak çok deneyimli ama Deniz Çolakoğlu, Gülşah Çelebi, Aslı Sevinç gibi yaş ortalaması yüksek oyunculara sahip. 
 
Bu isimler açısından tek maçlık lig düzeni arka arkaya maçlar oynanan turnuva formatından daha destekleyici olacak. Bu anlamda yeni bir ekip olarak kupa formatında yarı finale yükselmelerini başarı olarak görmek gerekiyor. 
 
Yarı final ve bazı grup maçlarında olduğu gibi pivot Kasiyahna Mercedes’in hücumdaki kısıtlı  konfor alanı ve performansının kendi pozisyonunu üretmekten çok gelecek servislere bağlı olması, Tourism X Boğaziçi Basketbol’da yabancı oyuncudan beklenen kaldıraç etkisinin tam olarak ortaya çıkmamasına neden oluyor. 
 
Mercedes’in sezonun ilerleyen bölümünde nasıl bir gelişim göstereceği takımı açısından son derece önemli zira kadroda ceza şutu özelliği olan çok sayıda dış oyuncu yer alıyor. 
 
İstanbul ekibinin elindeki oyuncu grubunda Melisa Korkmaz, Günesh Denise Karaoğlan,İrem Yalçın, İrem Kikiler gibi deneyimli isimlerin savunmada daha fazla odaklanma sağlaması, Gamze Dülegöz’ün yıpratıcı etkisi ve ceza şutlarından oyun kurucu pozisyonunda daha fazla yararlanmak performans üzerinde olumlu etkiler sağlayacak.    
 
Bu isimlerden Günesh Denise Karaoğlan önceki sezonlarda yer aldığı takımlardaki verimini yeni forması altında sergilemeye devam ediyor. Temel tekniği, oyunu okuması, spacing bilgisi ile fiziksel olarak fit olduğu şartlarda 1-2 ekip dışında tüm KBSL takımlarının kadrosunda verim üretebilecek bir potansiyele sahip b,r oyuncu.
 
Bu isimlere eklenen deneyimli Seda Tabakçı pota altı rotasyonunu desteklerken, 19 yaşındaki Beyza Muriç rotasyonda kendisine yer arama mücadelesinde olacak.  


Tarsus ekibi adına en büyük dezavantaj final maçına kadar fazla zorlanmadan gelmiş olmalarıydı. Yarı finalde Kırklareli basketbol önünde 90-71 skorla kazanan Tarsus ekibi kolaylıkla finale yükseldi. 
 
Kırklaeli Basketbol ise İrem Tulgar, Saynur Tozlu, Mazyck ve Fahriye Bayraktar’ın çekirdeğini oluşturduğu rotasyonda ağır bir yük üstlenen forvet Melda Keskintimur, kenardan gelip odaklı oyunu ile dikkat çeken Seda Öztürk, bana göre TKBL seviyesinde bugüne kadar daha iyi bir noktaya gelmiş olmasını sağlayacak yetenek setine fazlası ile sahip İlayda Tokmak, basketbola dönüşü ardından ritim arayan, gününde olduğu zaman çok yönlü performanslarını defalarca izlediğimiz Büşra Turan, alacakları süreleri iyi kullanarak daha çok süre ve sorumluluk hedefindeki Melisa Yağmur ve Manolya Kızılbulak kadrodaki diğer isimler. 
 
Yarı finale yükselen takımlar arasında, en dar efektif rotasyona sahip, kilit oyuncularının fiziksel yıpranma riski fazla olan ekip konumundaki Kırklareli Basketbolu yedi günde altı maç oynanan formatta yarı final başarısı gösterdikleri için kutlamak gerekiyor. 
 
Bu aşamadan sonra Kırklareli şehrinin takıma ne kadar sahip çıkacağı bu ekibin performansı açısından belirleyici olacak. Bu anlamda özellikle ligin ilk yarısında iç sahada alınacak “istikrarlı” sonuçların, nicelik kadar niteliksel plandaki performansın Kırklareli Basketbol adına önemli olacağı düşüncesindeyim. 
 
TKBL seviyesinde çoğu savunmacı önünde etkili olabilen Mazyck’in patlayıcılığı, her mesafeden skor üretebiliyor olması Kırklareli takımını ters eşleşmelerle sezon içinde sürpriz galibiyetler arayacak bir konuma getirebilir.  

 
Tarsus Belediyesi Elazığ İl Özel İdare arasındaki final maçı oldukça çekişmeli gitse de Tarsus Belediye 3. çeyreğin sonlarında 40-35 ile elde ettiği avantajı maç sonuna kadar korudu ve rakibini skora ortak etmeden 54-51 kazanarak TKBL Federasyon Kupası şampiyonu oldu. 
 
Tarsus Belediye Spor transfer sezonunda TKBL seviyesinde etkisi defalarca kanıtlanmış isimlerden oluşan altı oyunculu bir grubu bir araya getirmeyi başararak kadrodaki diğer isimlerle güçlü, derin ve çok yönlü bir ekip kurmuş durumda. 
 
Oyun kurucu pozisyonunda Dilara Tongar ve Yağmur Bul TKBL’de her takımı hedefe götürebilecek kalibrede isimler. Soğukkanlı yapısı ile Cansu Yetiş ve genç Hazal Bayır ile Tarsus Belediyesi bu pozisyonda oldukça güçlü görünüyor. 
 
Kısa forvet pozisyonunda Hande Kuzu, Ebru Torun ve Nihal Güngör Yıldırım deneyimleri, çok yönlü yapıları ile bu seviyede piramidin tepesinde yer alıyor. 
 
Dilara Lafatan’ın sakatlığı nedeni ile yer alamadığı turnuvada power forvet pozisyonu Tarsus ekibinin rakiplere üstün gelmediği belki de tek kompartımandı. Hande Kuzu bir anlamda fedakarlık yaparak buradaki boşluğun final maçına kadar görünür olmasını engelledi. 
 
Final maçında ise Elazığ İl Özel İdare power forveti İlknur Yıldızhan Çetin’in 18 sayılık etkili performansını kendi odaklanması ve başarısı kadar bu pencereden de okumak gerekiyor. 
 
Final maçının ilginç notlarından biri şampiyon Tarsus Belediye Spor’da yalnız dört oyuncunun skor bulmasıydı. Takımın pota altı lideri, bu seviyede başarısını defalarca kanıtlamış Goodlett 22 sayı 13 ribaunt ve Fluker üzerindeki savunma baskısı ile sonuçta belirleyici oldu. 
 
Hande Kuzu ve ikinci yarıda kritik sayılar bulan Yağmur Bul 12’şer sayı üretirken, Nihal Güngör Yıldırım 8 sayı ile katkı yaptı. 
 
Daha önce belirttiğim gibi yeni bir kadro ve kimya olarak finale kadar başa baş maç yapmamak Tarsus ekibi adına bir dezavantajdı. 
 
Bununla birlikte final maçında zaman zaman yaşanan kilitlenmeleri lig boyunca yaşamamak adına Cansu Yetiş, Melis Sağdıç, Simge Şeker gibi isimlerle rotasyonu derinleştirmenin Tarsus Belediyesi adına doğru bir tercih olacağı görülüyor. 
 
Elazığ İl Özel idare açısından Fluker’ın 2 sayı bölgesindeki dikkat çeken ofansif kırılganlığı, rakibin 3 sayılara izin vermeyen savunması ile birleşince en önemli silah bir anlamda devre dışı kalmış oldu. İlknur Yıldızhan’ın etkili oyunu olsa da Elazığ ekibi oyun kurucularının temas üretmekte ve çizgiye gelmekteki eksikliği Ecem Kazar - Fatma Ata  forvet ikilisine gelecek pozisyonların kalitesi açısından sorun yarattı. 
 
Bu pozisyonda final maçında Çankaya Üniversitesinde KBSL ortamında iki sezon oldukça deneyim biriktiren ve Elazığ’a “artık” oynamak için gelen Ecem Kazar’ın daha fazla süresi olabilirdi.    
 
Sena Aral’ın ilk yarıdaki ekstra sayıları Yaren Gündüz’ün kritik anlarda gelen isabetleri ve İlknur Yıldızhan Çetin’in skor liderliği ile Elazığ İl Özel İdare rakibini sürekli yakın takip etse de maça ortak olmaları mümkün olmadı. 

Twitter : @hayripekergin 

Yorumlar Okunma: 4172