Fikret Doğan’ın Uygulatacağı Sistem Üzerine Bir Yazı (İlker Yıldız) - BasketFaul.com

Fikret Doğan’ın Uygulatacağı Sistem Üzerine Bir Yazı (İlker Yıldız)

14-08-20 18:50
FIBA Avrupa Yönetim Kurulu, dünyamızı etkileyen koronavirüs salgınından dolayı birçok organizasyonda olduğu gibi 2004 yılından itibaren her yıl düzenli olarak organize edilen U16, U18 ve U20 FIBA Altyapı Avrupa Şampiyonalarının da iptal edildiğini açıklamıştı. FIBA Avrupa Yönetim Kurulu, 2020 yılında ev sahipliği yapması planlanan ülkelere isterlerse 2021 yılında ev sahipliği yapma konusunda öncelik tanıyacağını da bildirdi. FIBA Avrupa Yönetim Kurulunun aldığı bu karar sonrasında 2004 yılından itibaren 16 yıldır aralıksız olarak organizasyonu yapılan U16, U18 ve U20 yaş kategorilerindeki altyapı kız ve erkek Avrupa Şampiyonaları uzun yıllardan sonra ilk kez bu yıl düzenlenmemiş oldu. 

Her yaz adeta tatil programımı, altyapı milli takımlarımızın maç programlarına göre belirleyip, bütün yaş kategorilerindeki milli takımlarımızın maçlarını FIBAYoutube kanalından canlı olarak izliyordum. Canlı olarak izleyemediğim maçların ise tekrarını sonradan muhakkak izlemeye özen gösteriyordum. Altyapı milli takımlarımızın maçlarını izlerken de muhakkak tek tek oyuncularımızın bireysel özellikleri ile ilgili elimden geldiğince notlar tutuyordum. Turnuva sonrasındaki yazılarımda da oyuncularımızın güçlü ve zayıf özelliklerini elimden geldiği kadar değerlendirmeye çalışıyordum. Bundaki amacım alınan derecelerden ziyade, altyapılarda önemli olanın oyuncuların eksikliklerini görüp bu eksikliklerinin giderilmesi için bireysel gelişimlerine odaklanmamız gerektiğinin önemini vurgulamaktı. Bu sayede de her düzeydeki altyapı müsabakalarında alınan sonuçlardan çok, oyuncuların gelişimi adına doğru işlerin yapılması gerekliliğidir. Bu nedenle de altyapı milli takımlarımızın Avrupa Şampiyonalarında elde ettiği dereceler başta olmak üzere bütün altyapı müsabakalarını da dâhil ettiğimizde amacın kupa kazanmak değil, oyuncu kazanmak olduğunu bilmemiz gerekiyor. 

Yazımda istatistiklerle de göstermeye çalıştığım gibi altyapılarda şampiyon olmaktan çok, oyuncuların eksik yanlarının tespit edilerek en azami ölçüde gelişimlerini sağlamayı hedef olarak belirlememiz gerekiyor. Sonuçta bu oyuncularımız o yaş gruplarında ülkemizin en kabiliyetli oyuncuları olarak görülmüşler ki Avrupa Şampiyonaları öncesinde aday kadroya çağrılmışlar ve daha sonra da 12 kişilik nihai kadroya girebilmişler. Demek oluyor ki bu gençlerimiz işlenmeyi bekleyen cevher hükmündeler. Bu nedenle de altyapılarda alınan galibiyetlere veya alınan madalyalara odaklanmaktan ziyade, oyuncularımızın bireysel gelişimlerine odaklanmalıyız. Genel anlamda basketbolumuzda altyapılara bakış açısı maalesef çok hatalı. Özellikle başta spor okulları olmak üzere birçok kulübümüz ve antrenörümüz altyapılarda maç ve kupa kazanmayı amaç haline getirerek, odaklanmaları gereken oyuncu gelişimini ise ıska geçmektedirler. Bu anlayışın kırılabilmesi için gerek TBF gerekse de TÜBAD çareler aramasına rağmen, maalesef birçok kulübümüz ve antrenörümüz bu yasakları aşabilecek zekice yollar bulmayı da başarıyorlar. Oysa bu çabalarını hem oyuncu hem de kendi gelişimleri için harcamış olsalardı, ülke basketbolumuz adına çok daha faydalı işlere imza atmış olurlardı. 
 
 
Altyapılarda Gerekli Olan Düşünce ve Uygulama Değişikliğinin Adımları
Basketfaul sitesi editörü Sayın Necip Kapanlı ile Altyapı Erkek Milli Takımlar Sorumlusu Sayın Fikret Doğan’ın, 30 Nisan 2020 tarihinde yapmış oldukları video söyleşide Sayın Fikret Doğan’ın Altyapı Milli Takımlarımızda Avrupa Şampiyonalarında uygulanacak oyun tarzı ile ilgili sarf ettiği cümleler belki de altyapı basketbolumuzdaki anlayışı olumlu anlamda kökten değiştirecek nitelikteydi. Sayın Fikret Doğan, video söyleşide altyapı milli takımlarımızın bundan sonraki oyun anlayışı ile ilgili şu önemli açıklamaları yapmıştı: “Bu sene altyapı Avrupa Şampiyonaları oynansaydı takımlarımızı oyun düzenlerinde pick and roll offence hücum düzenleri üzerine kurulu olan bir basketbol olmayacaktı. Off-screenlerin olduğu ve tamamen oyuncunun inisiyatifinde olduğu, oyuncunun oyunu okuyarak kimin hata yaptığını görerek ona göre oyunu yönlendirecek bir oyun düzenimiz olacaktı. Küme düşmediğimiz müddetçe sonuç benim hiç umurumda değil. Bunu üst yönetimim Sayın Hidayet Türkoğlu, Sayın Ömer Onan ile de paylaştım ve keza onlarda bu düşüncemi Türk basketbolunun geleceği için desteklediler”.

Sayın Fikret Doğan’ın ifade ettiği şekilde, Altyapı Erkek Milli Takımlarımızın oyun düzenindeki bu önemli değişiklik gerçekleşirse, Türk basketbolumuzun geleceği açısından çok olumlu neticeler alacağımızdan eminim. Bu oyun anlayışının uygulamasını bu yıl göremeyecek olmamız ise birazda olsa bende bir burukluğa sebep oldu diyebilirim. Altyapı Erkek Milli Takımlarımız adına çok doğru olduğuna inandığım bu oyun anlayışı, katıldığımız bütün turnuvalarda sonuçlar ne olursa olsun ısrarla uygulanmaya devam edilmeli ve basketbol camiası adına da desteklenmelidir. Sayın Fikret Doğan’ın, Sayın Necip Kapanlı'yla paylaştığı Altyapı Milli Takımlarımızın Avrupa Şampiyonalarında uygulayacağı oyun tarzı belki de ülke basketbolumuzdaki altyapı anlayışı olumlu anlamda sadece düşüncede değil pratikte de kökünden değiştirecek nitelikte olacaktır. 

Sayın Fikret Doğan’ın, Altyapı Milli Takımlarımızda bundan sonra uygulanacağını ifade ettiği bu oyun anlayışının, Türk basketbolumuzun büyümesi adına en çok da düşünsel anlamda çok olumlu neticeler vereceğinden eminim. Altyapı Milli Takımlarımızda uygulanacak olan oyuncu merkezli anlayış olan motion offence temelli oyun anlayışının, ülkemizdeki diğer basketbol antrenörleri için de altyapılarda uygulanacak temel oyun anlayışı olacağından eminim. Çünkü altyapılarda motion offence felsefesinin baş tacı edilmesi demek, oyuncuların her açıdan fundaMENTAL eksikliklerinin üzerine eğilinmesi demektir. Bu anlayış da dolayısıyla altyapılarda sonuç odaklı değil, süreç odaklı bir anlayışı hâkim kılacaktır. Her yıl altyapı milli takımlarımızla 2-3 ay kampa alınan, ülkemizin en üst seviyesindeki genç oyuncuları başta olmak üzere milli takım antrenörlerimiz de maç ve kupa kazanma anlayışından kaynaklı set çalışmaları yerine, strese kapılmadan en az 1,5-2 ay verimli bir şekilde sabah-akşam bireysel çalışmalara odaklanmış olurlar. Bu anlayış aynı zamanda da ülkemizdeki diğer altyapı organizasyonlarına da örnek teşkil edecek ve bu sayede oyuncu gelişimi merkezli bir anlayışı ülke basketbolumuzda hâkim kılmış oluruz. Bu düşünsel değişim sayesinde; antrenörlerimiz öncelikle oyuncu yetiştiren Hoca olmaya gayret eder, gençlerimiz teknik ve mental açıdan kendilerine yatırım yapar, kulüplerimiz ve diğer basketbol paydaşları da doğru basketbolu öğrenmiş olurlar.

Basketbolumuz adına duyduğum en güzel haberlerden birisi olan bu düşünsel değişikliğin aynı zamanda ülke basketbolumuzun ekolünün kurucuları ve devam ettiricileri olan; rahmetli Samim Göreç’in, rahmetli Armağan Asena’nın, rahmetli Cavit Altunay’ın, rahmeti Mehmet Baturalp’in, Sayın Yalçın Granit’in, Sayın Ali Hurşit Baytok’un, Sayın Aydın Örs’ün ve daha sayamadığım onlarca büyük değerimizin basketbol anlayışıdır. 

 

İstatistikler Ne Diyor?
Altyapı Erkek Milli Takımlar Koordinatörü Sayın Fikret Doğan’ın, altyapı milli takımlarımızda sonuç odaklı yerine süreç odaklı bir sistem değişikliğine gidileceğini ifade etmesinden sonra, ben de 2004 yılından itibaren her yıl düzenli olarak organize edilen U16, U18 ve U20 FIBA Altyapı Avrupa Şampiyonalarındaki istatistiklerimizi detaylı bir şekilde incelemeye başladım. Altyapı milli takımlarımızın, FIBA Altyapı Avrupa Şampiyonalarında oynadıkları maçlardan tutunda alınan derecelere kadar tablo haline getirmekle birlikte daha da önemlisi o yılki kadrodan kaç oyuncunun ilerleyen yıllarda A Milli Takımımız ile resmi turnuvalara katıldığına kadar detaylı bir araştırma yaptım. Bu araştırmalarım neticesinde Sayın Doğan’ın bu kararı almakta ne kadar haklı olduğunu da bir kez daha görmüş oldum ve sizlerle de bunu paylaşmak istedim.

Aşağıda yer alan tablolarda detaylı ve açık bir şekilde görüldüğü gibi şu sonuçlara varabiliyoruz;
1) Altyapı milli takımlarımızda U16 yaş kategorisinden üst yaş kategorilere doğru geçildiğinde, FIBA Altyapı Avrupa Şampiyonalarındaki galibiyet oranı azalmaktadır. U16’da galibiyet yüzdemiz %67,18 (G: 88, M: 43) iken U18’de %60,94 (G: 78, M: 50) ve U20’de ise %57,69 (G: 75, M: 55) olarak gerçekleştiğini görüyoruz. Bu önemli istatistiklerin tesadüf olmadığını, en alt yaş kategorisinden itibaren sonuç odaklı bir anlayıştan kaynaklı bir yaklaşımın doğurduğu bir sonuç olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Bu bakış açısının sonunda ise daha da üzücü olanı A Erkek Milli Takımımızın 2004-2020 yıllarını kapsayan dönemde oynadığı resmi final turnuvalarındaki müsabakalarda sadece %46,15’lik bir galibiyet yüzdesi alabildiğini üzülerek görüyoruz (G: 30, M: 35).  

Sayın Doğan’ın da ifade ettiği gibi; altyapının en önemli kuralı “doğru oyuncuya erken ulaşmak ve kulübe katılmasını sağlamak” iken, altyapıda basketbolcunun yetişmesinde de en önemli etken “SABIR”dır, yani süreç odaklı bir anlayıştır. Oysa görülüyor ki ülke basketbolumuzun en önemli vitrini konumundaki altyapı milli takımlarımızda uzun yıllardan beri çoğunlukla süreç odaklı değil, istemeden de olsa sonuç odaklı bir anlayış hâkim kılınmış. Altyapı milli takımlarımızda sonuç odaklı bir anlayış güdülürken, altyapı kulüplerimizden süreç odaklı bir anlayış gütmelerini de beklememiz zannımca pek doğru olmaz! Bu nedenle Sayın Doğan’ın altyapı milli takımlarımızın oyun felsefesini değiştirme kararı; sadece basit bir oyun sistemi değişikliği değil, onun çok daha ötesinde ülke basketbolumuz adına çok önemli bir bakış açısı değişikliğidir.

 

U16, U18, U20 ve A Erkek Milli Takımlarımızın,
FIBA'nın Organize Ettiği Finallerdeki Galibiyet ve Mağlubiyet Sayıları
(2004-2019)
Milli Takım
Maç
Galibiyet
Mağlubiyet
Yüzde
U16
131
88
43
67,18%
U18
128
78
50
60,94%
U20
130
75
55
57,69%
Toplam
389
241
148
62,00%
 
 
 
 
 
A Milli
65
30
35
46,15%

 

2) FIBA Altyapı Avrupa Şampiyonalarında yer alan milli takımlarımızın 2004 yılından itibaren toplamda 20 madalya kazandığını görüyoruz (5 altın, 5 gümüş ve 10 bronz). Madalyaların altyapı milli takımlarımıza göre dağılımı ise şu şekilde oldu; 

U16 Milli Takımımız; 2 altın, 6 bronz olmak üzere toplamda 8 madalya bu kategoride kazandık. Tüm madalyaların %40’ı bu kategoride elde edildi.
U18 Milli Takımımız; 2 altın, 4 gümüş ve 2 bronz olmak üzere toplamda 8 madalya bu kategoride kazandık. Tüm madalyaların %40’ı bu kategoride elde edildi.
U20 Milli Takımımız; 1 altın, 1 gümüş ve 2 bronz olmak üzere toplamda 4 madalya bu kategoride kazandık. Tüm madalyaların %20’si ve en azı bu kategoride elde edildi.

Görüldüğü gibi elde edilen madalyalar açısından bakıldığında da en üst altyapı yaş kategorisinde en az madalya kazanıldığını görüyoruz. Alt yaş kategorilerinde sonuç odaklı bir yaklaşımın neticelerinde daha üst yaşlara doğru gidildiğinde elde edilen başarılarda da düşme gerçekleştiğini tanık oluyoruz.

 

ALTYAPI ERKEKLER AVRUPA BASKETBOL ŞAMPİYONALARINDAKİ DERECELERİMİZ
(2004-2019)
YIL
U20
MİLLİ
U18
MİLLİ
U16
MİLLİ
MADALYA
SAYISI
ALTIN
MADALYA
GÜMÜŞ
MADALYA
BRONZ
MADALYA
1
2004
-
Gümüş
Bronz
2
5
5
10
2
2005
12.
Gümüş
Altın
2
3
2006
Gümüş
4.
8.
1
4
2007
7.
8.
4.
0
5
2008
4.
9.
Bronz
1
6
2009
6.
Bronz
8.
1
7
2010
13.
9.
Bronz
1
8
2011
6.
Bronz
7.
1
9
2012
9.
9.
Altın
1
10
2013
6.
Altın
7.
1
11
2014
Altın
Altın
4.
2
12
2015
Bronz
Gümüş
Bronz
3
13
2016
Bronz
12.
Bronz
2
14
2017
9.
4.
5.
0
15
2018
5.
12.
Bronz
1
16
2019
6.
Gümüş
5.
1
TOPLAM MADALYA SAYISI
20

 

3) Altyapı organizasyonlarının en önemli amaçlarının başında A takım düzeyine oyuncular yetiştirmek olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Hele bu söz konusu olan altyapı milli takımlarımız ise burada en büyük amaçların başında A Milli Takımımıza oyuncu vermek olduğu bilinen bir gerçek. 2004 yılından itibaren FIBA Altyapı Avrupa Şampiyonalarında yer alan milli takımlarımıza baktığımızda;
 
2004 yılından itibaren U16 Milli Takımımızın FIBA Altyapı Avrupa Şampiyonalarındaki nihai kadrolarında yer alıp da, ilerleyen yıllarda A Milli Takımımızın katıldığı finallerin (FIBA Avrupa Şampiyonası Finalleri ve FIBA Dünya Kupası/Şampiyonası Finalleri) nihai kadrolarında yer alan 13 farklı oyuncu ve elemeleri (FIBA Avrupa Şampiyonası Elemeleri, FIBA Dünya Kupası/Şampiyonası Elemeleri ve Olimpiyat Elemeleri) de dahil edersek toplamda 21 farklı ismin A Milli Takımımızın resmi maçlarında forma giydiğini görüyoruz.

2004 yılından itibaren U18 Milli Takımımızın FIBA Altyapı Avrupa Şampiyonalarındaki nihai kadrolarında yer alıp da, ilerleyen yıllarda A Milli Takımımızın katıldığı finallerin (FIBA Avrupa Şampiyonası Finalleri ve FIBA Dünya Kupası/Şampiyonası Finalleri) nihai kadrolarında yer alan 19 farklı oyuncu ve elemeleri (FIBA Avrupa Şampiyonası Elemeleri, FIBA Dünya Kupası/Şampiyonası Elemeleri ve Olimpiyat Elemeleri) de dahil edersek toplamda 27 farklı ismin A Milli Takımımızın resmi maçlarında forma giydiğini görüyoruz.

2004 yılından itibaren U20 Milli Takımımızın FIBA Altyapı Avrupa Şampiyonalarındaki nihai kadrolarında yer alıp da, ilerleyen yıllarda A Milli Takımımızın katıldığı finallerin (FIBA Avrupa Şampiyonası Finalleri ve FIBA Dünya Kupası/Şampiyonası Finalleri) nihai kadrolarında yer alan 24 farklı oyuncu ve elemeleri (FIBA Avrupa Şampiyonası Elemeleri, FIBA Dünya Kupası/Şampiyonası Elemeleri ve Olimpiyat Elemeleri) de dahil edersek toplamda 35 farklı ismin A Milli Takımımızın resmi maçlarında forma giydiğini görüyoruz.
 
2004 yılından itibaren Altyapı Milli Takımlarımızın (U16, U18, U20) FIBA Altyapı Avrupa Şampiyonalarındaki nihai kadrolarında yer alıp da, ilerleyen yıllarda A Milli Takımımızın katıldığı finallerin (FIBA Avrupa Şampiyonası Finalleri ve FIBA Dünya Kupası/Şampiyonası Finalleri) nihai kadrolarında yer alan 26 farklı oyuncu ve elemeleri (FIBA Avrupa Şampiyonası Elemeleri, FIBA Dünya Kupası/Şampiyonası Elemeleri ve Olimpiyat Elemeleri) de dahil edersek toplamda 38 farklı ismin A Milli Takımımızın resmi maçlarında forma giydiğini görüyoruz. Kısacası son 17 yılda altyapı milli takımlarımızdan A Milli Takımımıza 38 oyuncu geçişi sağlandığını görüyoruz. Bu oyuncularımızın çoğunun da kendi kulüp takımlarında süre ve sorumluluk almada ciddi sıkıntılar yaşadığını da düşünürsek, son yıllarda büyük oyuncular yetiştirmede yaşadığımız sorunları çözme adına, Sayın Doğan’ın hayata geçireceği sistem değişikliğinin ülke basketbolumuza her açıdan ciddi katkılar sağlayacağını düşünüyorum.

En çok galibiyet yüzdesine sahip olduğumuz ve en çok madalya kazandığımız kategorileri olan U16 kategorisinden, A Milli Takımımıza yükselen oyuncu sayısının en az olduğunu görmek de ayrıca dikkat çeken bir durum olsa gerek. Bu da altyapılarda galibiyet almaya ve kupa kazanmaya endeksli (sonuç endeksli) anlayışın ne kadar yanlış olduğunun açık bir göstergesidir.

 

 

4) A Erkek Basketbol Milli Takımımızın finallerde yer alan kadrolarına en çok oyuncu veren Altyapı milli takımımızın 8 oyuncu ile 2010 yılında Hırvatistan’da düzenlenen FIBA U20 Avrupa Şampiyonasında 13. olan milli takımımız olduğunu görüyoruz. U20 Milli Takımlarımızın, FIBA U20 Avrupa Şampiyonasındaki derecelerine baktığımızda aynı zamanda en kötü derecenin, 2010 yılında Hırvatistan’da düzenlenen şampiyonada alındığını da görüyoruz. Kısacası 2010 yılında FIBA U20 Avrupa Şampiyonasında en kötü dereceyi alan milli takımımız, A Milli Takımımıza hem de finaller kadrolarına oyuncu verme bakımından en verimli altyapı milli takımımız olduğunu görüyoruz. 

Benzer durumun U16 Milli Takımımız için de geçerli olduğunu görüyoruz. U16’daki en kötü derecelerimiz 2006 İspanya’da elde ettiğimiz sekizincilikti. Bu şampiyonadaki kadrodan A Milli Takımımıza yükselen oyuncu sayısının da U16’da şampiyon olarak tamamladığımız 2005 İspanya’daki kadroda yer alan oyuncu sayısından daha fazla olduğunu görüyoruz. U18 Milli Takımımızın elde ettiği en kötü derecelerden birisi olan 2008 Yunanistan’daki şampiyonadaki kadrodan, A Milli Takımımıza yükselen oyuncu sayısının da U18 Milli Takımımız düzeyinde en fazla olduğunu görüyoruz. 

Demek ki altyapılarda dereceye değil sürece odaklanmalıyız. Sayın Necati Güler’in ifade ettiği gibi “altyapı ‘EĞİTİM’, üstyapı ise sanayidir”.

 

U16 ERKEK BASKETBOL MİLLİ TAKIMIMIZIN AVRUPA ŞAMPİYONASI İSTATİSTİKLERİ
(2004-2019)
YIL
EV SAHİBİ
ÜLKE
O.M
G
M
A.S
Y.S
Av.
SIRALAMA
A MİLLİ
(E+F)
A MİLLİ
(F)
1
2004
Yunanistan
8
7
1
577
483
94
3.
2
2
2
2005
İspanya
8
7
1
616
576
40
1.
2
2
3
2006
İspanya
8
4
4
581
563
18
8.
3
2
4
2007
Yunanistan
8
6
2
588
499
89
4.
4
3
5
2008
İtalya
8
5
3
556
497
59
3.
2
1
6
2009
Litvanya
9
4
5
590
610
-20
8.
2
1
7
2010
Karadağ
9
5
4
622
578
44
3.
3
2
8
2011
Çek Cumhuriyeti
9
5
4
615
571
44
7.
3
3
9
2012
Litvanya
9
7
2
658
593
65
1.
3
1
10
2013
Ukrayna
9
5
4
593
549
44
7.
2
1
11
2014
Letonya
9
6
3
676
597
79
4.
0
0
12
2015
Litvanya
9
7
2
644
535
109
3.
0
0
13
2016
Polonya
7
5
2
498
462
36
3.
0
0
14
2017
Karadağ
7
4
3
530
505
25
5.
0
0
15
2018
Sırbistan
7
5
2
546
484
62
3.
0
0
16
2019
İtalya
7
6
1
547
444
103
5.
0
0
GENEL TOPLAM
131
88
43
9437
8546
891
-
26
18
GENEL ORTALAMA
67,18%
32,82%
72,04
65,24
6,80
-
-
-
O.M: Oynanan Maç, G: Galibiyet, M: Mağlubiyet, A.S: Attığımız Sayı, Y.S: Yediğimiz Sayı, Av: Averaj
A MİLLİ (E+F): 2005 yılından itibaren FIBA resmi turnuvalarında elemelerde veya finallerde A Milli Takımımızın formasını giymiş oyuncu sayısı
A MİLLİ (F): 2005 yılından itibaren FIBA resmi turnuvalarında finallerde A Milli Takımımızın formasını giymiş oyuncu sayısı

 

U18 ERKEK BASKETBOL MİLLİ TAKIMIMIZIN AVRUPA ŞAMPİYONASI İSTATİSTİKLERİ
(2004-2019)
YIL
EV SAHİBİ
ÜLKE
O.M
G
M
A.S
Y.S
Av.
SIRALAMA
A MİLLİ
(E+F)
A MİLLİ
(F)
1
2004
İspanya
8
5
3
562
547
15
2.
4
4
2
2005
Slovakya
8
6
2
591
537
54
2.
3
2
3
2006
Yunanistan
8
4
4
576
589
-13
4.
2
2
4
2007
İspanya
8
3
5
605
627
-22
8.
3
3
5
2008
Yunanistan
8
5
3
634
620
14
9.
5
4
6
2009
Fransa
9
6
3
683
624
59
3.
4
2
7
2010
Litvanya
8
4
4
568
594
-26
9.
2
0
8
2011
Polonya
9
6
3
633
601
32
3.
3
1
9
2012
Litvanya
8
4
4
587
579
8
9.
5
4
10
2013
Letonya
9
7
2
684
645
39
1.
5
4
11
2014
Türkiye
9
7
2
696
592
104
1.
5
3
12
2015
Yunanistan
9
7
2
649
590
59
2.
2
1
13
2016
Türkiye
6
2
4
397
436
-39
12.
0
0
14
2017
Slovakya
7
5
2
561
519
42
4.
0
0
15
2018
Letonya
7
2
5
472
481
-9
12.
0
0
16
2019
Yunanistan
7
5
2
492
431
61
2.
0
0
GENEL TOPLAM
128
78
50
9390
9012
378
-
43
30
GENEL ORTALAMA
60,94%
39,06%
73,36
70,41
2,95
-
-
-
O.M: Oynanan Maç, G: Galibiyet, M: Mağlubiyet, A.S: Attığımız Sayı, Y.S: Yediğimiz Sayı, Av: Averaj
A MİLLİ (E+F): 2005 yılından itibaren FIBA resmi turnuvalarında elemelerde veya finallerde A Milli Takımımızın formasını giymiş oyuncu sayısı
A MİLLİ (F): 2005 yılından itibaren FIBA resmi turnuvalarında finallerde A Milli Takımımızın formasını giymiş oyuncu sayısı

 

U20 ERKEK BASKETBOL MİLLİ TAKIMIMIZIN AVRUPA ŞAMPİYONASI İSTATİSTİKLERİ
(2004-2019)
YIL
EV SAHİBİ
ÜLKE
O.M
G
M
A.S
Y.S
Av.
SIRALAMA
A MİLLİ
(E+F)
A MİLLİ
(F)
1
2004
Çek Cumhuriyeti
5
2
3
373
365
8
-
4
1
2
2005
Rusya
8
2
6
507
595
-88
12.
4
4
3
2006
Türkiye
8
5
3
607
499
108
2.
7
7
4
2007
Slovenya
8
3
5
624
647
-23
7.
3
3
5
2008
Letonya
8
5
3
581
576
5
4.
2
2
6
2009
Yunanistan
9
4
5
621
595
26
6.
3
2
7
2010
Hırvatistan
9
4
5
617
624
-7
13.
8
6
8
2011
İspanya
9
4
5
550
609
-59
6.
5
3
9
2012
Slovenya
8
5
3
577
531
46
9.
3
1
10
2013
Estonya
10
6
4
699
704
-5
6.
3
1
11
2014
Yunanistan
10
9
1
739
639
100
1.
5
3
12
2015
İtalya
10
7
3
664
626
38
3.
6
3
13
2016
Finlandiya
7
6
1
543
471
72
3.
4
2
14
2017
Yunanistan
7
4
3
522
501
21
9.
2
1
15
2018
Almanya
7
5
2
576
493
83
5.
0
0
16
2019
İsrail
7
4
3
525
509
16
6.
0
0
GENEL TOPLAM
130
75
55
9325
8984
341
-
59
39
GENEL ORTALAMA
57,69%
42,31%
71,73
69,11
4,55
-
-
-
O.M: Oynanan Maç, G: Galibiyet, M: Mağlubiyet, A.S: Attığımız Sayı, Y.S: Yediğimiz Sayı, Av: Averaj
A MİLLİ (E+F): 2005 yılından itibaren FIBA resmi turnuvalarında elemelerde veya finallerde A Milli Takımımızın formasını giymiş oyuncu sayısı
A MİLLİ (F): 2005 yılından itibaren FIBA resmi turnuvalarında finallerde A Milli Takımımızın formasını giymiş oyuncu sayısı

 

5) Sonuç olarak baktığımızda Altyapı Milli Takımlarımızda maç kazanma yüzdesi ve kupa kazanma sayısı ile asıl amaç olan A Milli Takımlarımıza oyuncu verme sayısı arasında ters orantı olduğunu görüyoruz. Bu da gösteriyor ki altyapılarda doğru oyunculara yatırım yapmayıp bir de sabır göstermezseniz kısa vadede suni başarılar elde ederken, uzun vadede ise kaybeden taraf oluyorsunuz. Bu nedenle Sayın Fikret Doğan’ın ve TBF yetkililerinin Altyapı Milli Takımlarımız adına aldığı kararı çok doğru buluyor ve bu konuda sonuna kadar destekçileri olacağımın bilinmesini istiyorum. Daha da önemlisi basketbol camiası olarak sabırlı bir şekilde alınan kararın arkasında olunması gerektiğini düşünüyorum.

 

 

Herkese mutlu, huzurlu, sağlıklı ve basketbol dolu günler diliyorum. Saygılarımla.  
 
Domain - Hosting - Cloud

Yorumlar Okunma: 6988